Usluge

Partnerska psihoterapija

Partnerska psihoterapija (bračno savetovanje) je namenjena parovima koji samostalnim naporima ne nalaze adekvatan i konstruktivan izlaz iz konflikta ili zastoja u vezi. Profesionalna psihoterapijska pomoć ogleda se u stručnom vođenju kroz dijalog i facilitiranju promene disfunkcionalnog stanja u kojem je par zaustavljen. Promena u pravcu funkcionalnosti para se postiže kroz uspostavljanje dijaloga, sagledavanje dinamike koja je dovela do konflikta, usvajanje principa konstruktivne komunikacije i širenje svesnosti o mestu i ulozi obe osobe u paru.

Stack 1

Kako parovi dolaze na psihoterapiju?

Način zakazivanja partnerske seanse može se razlikovati. Ponekad se par dogovara oko toga ko će zakazati terapijsku seansu, ponekad jedan partner to učini i samo saopšti drugom. Još jedna od mogućnosti, koje se susreću u praksi, jeste da jedan od partnera krene na individualnu psihoterapiju, a da se zatim drugi partner pridruži. Takođe, jedan od partnera može odbiti da dolazi na seanse, a zatim početi da učestvuje u nekoj kasnijoj fazi. Ono što je bitno znati je da je povišena tenzija ili anksioznost koja je prisutna pre zakazivanja seanse potpuno normalna i da je svi ljudi osećaju. Takođe, u periodu između zakazivanja seanse i dolaska kod psihoterapeuta, deo problema već počinje da se rešava. Obraćanje stručnom licu u situaciji kada par uvidi da ne može sam rešiti problem, uvek je odraz zdravih snaga.

Koliko dugo partnerska psihoterapija traje?

Partnerska terapija može biti kratka i trajati tek nekoliko seansi u kojima se razreši neka goruća kriza para. Takođe, ova vrsta terapije može trajati i nekoliko meseci, naročito ako je partnerski odnos veoma narušen. Kao i individualna psihoterapija, partnerska terapija se praktikuje jednom nedeljno u trajanju od sat vremena.

Zakažite termin

Zakažite termin psihoterapije